Kyrkobesök


Oggi tittar fram mellan spjälorna på altanen.


Vilket guldläge?

I eftermiddag gick jag på gudstjänst i en charmig, aningens asketiskt inredd, medeltida kyrka i närheten av där pappa har sitt hus. Söndagens tema träffade bullseye i mitt avkristnade hjärta; trofasthet, typ. Prästen predikade om engagemang, om att inte vara" mainstream-kristen", om att ha ett måååål med sin tro och fullkomliga tillägnan den allsmäktige (att komma till himlen är tydligen inte gratis, som jag i min enfald inbillat mig). Den rättrogne besöker inte bara kyrkan under årets största högtider eller när en kär genomgår någon traditionell ceremoni, eller för all del, när man känner sig lite sökande och passande råkat få syn på en pittoresk gammal kyrka på landsbygden. He he. Jag kände mig nästan smutsig där jag satt stel i den obekväma träbänken och försökte låtsas vara rituellt bevandrad (medveten om när man ska sitta och stå, eller säga saker högt) och from. Det var verkligen JAG och DOM INVIGDA. De där invigda var fyra stycken, i åldrarna mellan nittio och döden. Nä, jag utövar nog min nyfunna tro utanför kyrkans portar.








Rambofolk i Rimbo

Pappa och hans fru är lyckligt ovetande i pensionärsparadiset Florida. Vi systrar och yngsta systerns boyfriend passar huset och kissen i helgen. Vi skulle plocka svamp, men skogen var torr och svampfri. Vi skulle plocka blåbär - vi fann några sketna som blev pajinnamäten.

Helgens medelpunkt var Oscar.

Jag och Linus har övat in några justa låtar som vi ska framföra på pappa och Katarinas bröllopsfest om två veckor.


Oggi med attityd, badandes i liten balja.


Oggi på mammas rygg. Mamman är skogsrutinerad och överförtjust i grävlinggryts-look-a-likes, mygg  och krafsande, rivande, skrapande grenar.


Fika


Tillslut belv det utdelning i alla fall. Vi fann en plats med ofantliga kvantiteter skrumpna och maskstungna skogshallon.



Vackra, vackra Uppland.

Upplösningen på larmdramatiken

Fast det blev inga kostnader för stadsdelsnämnden. Inget larm hade registrerats på husets vaktansvariges datorskärm. Skönt. Tydligen hann jag ut i tid i alla fall.

Ambitiös vikarie

Jag har jobbat hela helgen. Ville göra lite släpande småfix och fila på någon viktig utredning. Och min kontroversiella övertid blir nog orimligt kostsam för staden, med tanke på att jag satte igång någon-tänker-bosätta-sig-på-kontoret-larmet igår kväll klockan arton. Tydligen får man inte befinna sig i byggnaden efter klockan sex på helgerna - men hur skulle jag veta det? Jag ringde bevakningstjänsten och sade vad som inträffat, men då frågade mannen i telefonen - inte utan visst hån i rösten - om jag hade en kod och jag svarade nej. Ja, då kunde jag inte återställa larmet, utan det skulle bli (dyr) utryckning. Och nu kostar securitas lilla onödiga åtgärd skjortan, för stadsdelsnämnden.




Reflektioner med anledning av det som skett i Norge

Det som hänt i Norge är ofattbart, hemskt, frunktansvärt. Jag känner med alla drabbade och hela vår systernation!

Psykopati är synonymt med ren ondska. Gärningsmannen skall låsas in och kanske aldrig släppas ut. Jag kan förstå kvällstidningarnas suktan efter vedergällning (och efter rekord i lösnummerförsäljning), efter att hänga ut - med ansikte och namn - bespotta och förhåna den förkastliga massmördaren. Men denna blottställning kan vara bekymmersam ur åtminstone två synpunkter:

1) Först och främst får förövaren och hans hiskeliga dåd publicitet, vilket kan statuera exempel för liktänkande personer med snarlika personlighetsstörningar och våldsbenägenhet. Han kan bli en levande martyr, en förljuvad förkämpe för antimuslimska ideal. Utrymme och uppmärksamhet i media kan liknas vid ett erkännande. Och det blir ju fel det.

2) Sedan får man ju tänka på hans familj, de som älskar eller en gång älskade honom. Det är säkert svårt nog att leva med att ens son, bror eller barnbarn begått ett så vedervärdigt brott mot mänskligheten - tillräckligt känslomässigt förkrossande för att ödelägga ett helt liv - helt förutan det faktum att alla i hela världen vet att det är ens egen son, bror eller barnbarn det handlar om (om det inte så småningom blir en snyftig, och inbringande, anhörigförfattad biografi av eländet förstås)!


Min sommar


Min sommar. Elva veckor av knapptryckande, telefonpratande, orientering (då när jag med hjälp av en hitta-punkt-se-kartutsrkift letar upp pensionären i nöd).

Nu har jag mer koll på jobbet, men inte desto mindre att göra tyvärr. Ibland känns det hopplöst att jag har längre tid kvar till pensionen än jag redan levt. Och just nu känns det som att livet varit ofantligt länge alleredan.

Många gånger promenerar jag sista etappen av min långa pendling hem från jobbet. På vägen passerar jag en fyrkantig och vit pingstkyrka. Varje dag förmedlas ett nytt visdomsord på en digital tavla utanför porten till denna Guds fria kyrka. Jag blir glad och känner viss förtröstan när jag tar in de hoppfulla budskapen och jag känner alltid ett styng av förväntan när jag vet att jag närmar mig och ser den orange texten skymta mellan björkars blad. Också när jag åker förbi i bussen försöker jag hinna läsa dagens ORD i farten.


Dagens ord

Kassettband

Min moster är samlare. I helgen fann hon en stor pappkartong full med gamla kassettband, undanskuffad i ett hörn i kolonilottstugan. Bland dessa band fann jag guldklimpar som: Pippi på rymmen, en musikkassett med Trazan och Banarne och, OCH Kalle Stropp och Grodan Boll! Åh, vilka ljuva minnen! Jag älskar Kalle Stropp, som är en lite stroppig och aningens nervöst lagd syrsa, och Grodan Boll, som är en framfusig och lite tölpig groda, som alltid har de enkla lösningarna på alla problem. I går bakade vi gigantisk jordgubbsbakelse till Grodan Bolls stämbandsgurglande, kvackiga stämma och det var som att återuppleva barndomen. Men Isa kunde inte förstå varför man var tvungen att vända_på_bandet, efter halva historien. Ja, tiderna har förändrats...



Jag gillade smurfarna också när jag var liten. Jag lyssnade bokstavligen sönder ett kasettband med berättelser om dessa blå varelser som inte är mer än fyra äpplen höga, ett band som bland annat innehöll hitlåten "Saft, saft, hallonsaft - bättre saft har ingen haft". Men varje gång det närmade sig den hopplöst ondskefulla Gargamels repliker (som lyckligtvis koncentrerats till ett stycke i historien) skrek jag panikslaget efter pappa som fick spola över den kritiska episoden. Inte konstigt att det kasettbandet slutlgiltigt och obönhörligt tuggades in familjestereons kassettdäcks snurrande och tickande käkar.



13:de Juli

Det är nära från jobbet till mosters lilla stuga. Jag trivs där och tillsammans med moster och kusinerna. Ikväll satt vi i skymmningsrodnaden, drack kaffe och pratade en stund. Sedan spelade vi fia med knuff och ett parti kinaschack (som jag inte längre behärskar, fast jag tydligen var en fena på det som barn). Riktiga landställe-nöjen alltså. Det finns kanske ingenting som är mer rogivande än terapi bestående av naturens läkande trolldom. Det är som ett eden där i den blommande grönskan, i apelträdens bladskugga. Och fåglarna sjunger förtrollande vackert, som i en saga. Kanske finns där en näktergal. Jag vet inte hur näktergalen ser ut, men jag föreställer mig en kycklinggul typ kanariefågel av ringa längd och omfång. Det är min romantiserade bild. Förmodligen är den grå eller brun, spräcklig, till synes simpel och ointressant. Det egentligt underbara ter sig ofta oansenligt vid första anblick.



Jag och Isa under det överdimensionerade (hopplöst obeskurna), mäktiga plommonträdet.


Perenner och förädlade rojaliteter i all ära, men det är något alldeles visst med mjölkörten. Mina tankar vandrar osökt till blommande dikeskanter norröver, som förvandlas till krusigt purpurvioletta blomsterhav när de passeras i lite fart. Och längtan till norrland blir nästan olidlig. ÅH. Det där sömndruckna, blåskimrande sommarnattljuset. Söndagsstängt. Det sakta maket. De osagda onödiga orden.

Vägen hem bar genom Solna och jag tog en omväg förbi kyrkan där jag sjöng i kyrkans barnkör, döptes som fjortonåring, firade varje skolavslutning, från första till nionde klass, i blommig klänning och med lycklig sommarlovsoptimism i sinnet. Kyrkan där vi tog ett sista farväl av vår mor.



Hagalundskyrkan. En vacker jugendbyggnad, i kontrast till miljonprogrammets rektangulära förvaringskartoner där tusentals liv packats tätt på varandra. Kyrkan vittnar om en tid då Hagalund var blåbärsskogar, trävillor - tillika arbetarklasskvarter - kåkstad. Jag älskar henne!

Fin lördag

Lördagen känns hellyckad! På eftermiddagen firade vi den mongoliska nationaldagen i förskott, tillsammans med Micke och hans familj. Det var en spännande tillställning med brottning, gymnastikuppvisning (en tjej i skimrande lila helkroppsbaddräkt bände och böjde sin kropp på alla möjliga omöjliga vis) och trevligt umgänge i solen på gräsmattan. Jag åt fyra choschor (kanske stavas det så på svenska), som är en underbart flottig och god typ pannkaka fylld med köttfärs!

 


På kvällen åkte vi så kallad räkbåt (fast det låter roligare på engelska: Shrimp-boat, ha ha ha) tillsammans med några andra vänner. Båten åkte ut en bit mellan skären, förbi vräkiga mångmiljonvillor i slottsstuk, till en liten brygga och sedan tillbaka till slussen. Under färden åt man jättemycket räkor (så klart), drack alkoholhaltiga drycker, lyssnade till livemusik och njöt av sommarkvällen uppe på däck. Ett lördagkvällsnöje i lagom format och om vi inte gjort felaktiga kollektivtrafikval (tack vare en olycklig kombination av envishet och norrländsk orutin) på hemvägen hade vi varit hemma i mänsklig tid. Det var en trevlig kväll!


Båt'n


Solnedgång i skärgårdsnatten

Arbetslivet

I bland får jag låtar på skallen. De tycks dyka upp från ingenstans. Ofta är det banal musik, sådant som spelats  i radion typ en miljard gånger. Sedan kan jag gå omkring och nynna i mitt inre en hel dag. Först när jag har ro att reflektera ett slag inser jag att sången uppstått av en anledning, kanske som en fingervisning om vad mitt freudianska undermedvetna vill göra mig uppmärksam på.

När jag klev in genom farstudörren i eftermiddag tralladade jag nästan högt på working nine to five. 

Så, detta är alltså vad mitt omedvetna vill förmedla, direkt översatt till svenska:

Trillar ur sängen och snubblar till köket
Häller upp en kopp ambition (kaffe)
Och gäspar och sträcker på mig och försöker komma till liv
Hoppar in i duschen och blodet börjar pumpa 
Ute på gatan spritter trafiken till 
Med folk som jag som jobbar nio till fem

Jobbar nio till fem - vilket sätt att klara livhanken
Knappt klarar man sig - det tar mer än det ger
De bara använder din hjärna och ger dig aldrig något beröm
Det är alldeles nog för att göra dig galen - om du tillåter det
Nio till fem för service och engagemang
Man skulle kunna tycka att jag förtjänar en rättvis löneförhöjning
Vill utvecklas men chefen verkar inte tillåta det
Jag svär - ibland är han ute efter mig


Och så vidare...

Alltså arbetsbördan är orimlig om man äger minsta uns av ambition att samtidigt se människan och dennes behov (dvs. vad jag anser behövs för att denne skall uppnå - märk väl - skälig levnadsnivå) och hinna dokumentera gjorda observationer ordentligt, samt fatta beslut som gynnar gärna både den enskilde individen och stadsdelsnämndens skrala kassa på samma gång. Och information, anmälningar, ansökningar, frågor, klagomål på hemtjänsten, uppgifter, fix och trix, strömmar ständigt in via telefon (nu inser jag den dystra nödvändigheten av telefontid), mail, kundtjänst och telefonsvarare. Och dessa datorsystem, oändligt många musklick för att påverka enbart en enda människas livssituation (till det bättre, oförändrade eller sämre - man kan säga JA till nya/fler insatser, NEJ till nya/utökade insatser och till och med dra ned på befintliga insatser). Det är trist - nio till fem jobbet.

Kattvakt i hemstaden

Vaktar siamesen Naiomi, som är eländigt döv och vinglig i stegen och fullständigt bedårande i sin skörhet och totala utsatthet. Kattens (och mitt temporära) hem är min väninna Margaretas takvåning. Lägenheten är belägen högt över marken, på en höjd där måsarna känner sig bekväma. Där bruset från de eldsprutende aggregaten i luftballongerna som passerar över hustaken när sommarkvällarna är klara, sjunger duett med trafikens eviga sus.


Ballong över betong

Dystra höghus omger mig här uppe på balkongen - omringar de ständigt krympande grönområdena där nere på marken. Nere vid ankdammsrondellen bygger man förlängningen av tvärbanan (som till slut aldrig tar slut). Ja, allt VÄXER här - allt utom träden, buskarna, gräsmattorna och friden. Och jag längtar hem, HEM.

Utsikten från balkongen är över staden där jag växte upp, över livet jag levde i tjugo år. Långt nedanför skymtar fotbollsplanen där jag spelat en och annan match under min inte allt för framgångsrika (eller långvariga) fotbollskarriär. Och en bit bort i öster finns pendeltågsstationen. I mitt äldsta fotoalbum finns ett fotografi på mig och min mor när vi väntar på tåget norrut. Mamma bär mig i famnen, vagnen i brun manchester gapar tom bredvid. Jag är omkring ett år gammal och bär en sådan storblommig dalkullamössa med tunna band knutna under hakan. Mamma är späd som en fågel, svankar under min lilla kropps tyngd, trött och sorgsen. Hon är inte mer än tjugo år och ensamstående förälder. Jag älskar den bilden. Den vemodiga övergivenhet som omsluter oss där på pendeltågstationen.

I måndags följde jag min sexton år yngre kusin på Alice Cooper-konsert. Där på Gröna lund var det rejält drag den kvällen! Tänk att en man i pensionsåldern kan vara så energisk och så fullkomligt tillägnad uppdraget! Tillställningen innehöll alla nödvändiga komponenter i en tvättäkta skräckrockshow (giljotin och arkebusering, megastor Cooper-Frankenstein-docka som såg ut att vara hemsnickrad i papir mache, fyrverkerier, en livs levande boa etc). Jag önskar jag förmått hänge mig mer åt den uppsluppna stämning som rådde. Men jag är för gammal och ospontan. Och jag blir fort omåttligt trött - fullständigt utmattad - och efter en timmes oavbrutet stående på ojämn asfalt infann sig en olidlig smärta som strålade ut från ljumskområdet - låste och lamslog hela högra delen av min underkropp. Ja, då är man inte så PAAARTY! Åren har sin gång. Aldrig hade jag väl kunnat föreställa mig att åldrandet skull överrumpla mig så tidigt i livet och kännas så oåterkalleligt, beständigt, definitivt.



Min klient



RSS 2.0