Färggrannt värre

Morgonen startade, för ovanlighetens skull, med en relativt näringsrik frukost. En färgsprakande födelsedagsfrukost som blev mycket uppskattad.Med dessa bilder vill jag naturligtvis skryta med hur enastående duktig jag är som kan fixa en god och dessutom vacker frukost


Man kan ju nästan få för sig att vi är lyckade människor....


På för- och eftermiddagen satt jag och pluggade på biblioteket och vid sjuttontiden möttes jag och F upp och for in till stan och firade. Vi hamnade på en trevlig söderkrog, där F åt en köttbit och jag underbar lax. Efter middagen tog vi en mini-krogrunda och bestämde oss för att någon gång bo där på söder. Där på höjderna befinner vi oss i vårt rätta element liksom.

När vi nu kom hem skulle jag prompt slå in Oscars doppresenter - och det med en putteliten nagelsax att klippa till papper och krusa snören med (ja, light-livet har sannerligen sina baksidor) - och till råga på allt med åtskilliga centilitrar alkohol i fingrarna. Men jag måste säga att det blev hyfsat ändå.Kände att det behövs lite kolörer i gråa mars...


...och därför får Oggis härliga regnbågspaket!Hej då!

Shopping

Shopping med äldsta lillasystern i Sollentuna centrum. Denna gång renderade min shopoholism: en tunikaklänning att ha på dopet på lördag, en massa smink och krimskrams och en löjlig födelsedagspresent till F som fyller i morgon. Bale var tydligt medberoende och hävdade, när jag uppvisade tecken på ånger och eftertanke, att jag bara handlat sådant jag absolut behövde och att alla inköp faktiskt är investeringar som ger avkastning i form av tillfredställelse i ägande eller generositet gentemot andra. Innan vi for hem handlade vi på Ica - Bale nyttiga saker förstås (nötter och frön och äckligt bröd - fågelmat alltihop). Jag köpte lyxiga frukostingredienser till i morgon bitti. F förtjänar att uppvaktas!

Vi har roligt tillsammans, jag och Bale! Så roligt. Fast - hm - jag vet inte hur många gånger hon avfärdar mig med uttryck som: "Du är så knasig/galen/tokig". På bussen hem skojade vi och gapskrattade, med vidöppna käftar coh bakåtlutade huvuden, åt opekåiga skämt (som ändå befinner sig inom ramarna för vad som är acceptabelt - hoppas jag). Andra mindre öppensinniga och lyckliga människor på bussen kände sig säkert lite provocerade av vår uppsluppenhet, eftersom de insåg att de aldrig förmår/vågar ha lika kul som vi. Ha ha ha...


Jag kan väl inte vara helt ensam om att se det obscena i det här patetiska försöket till modernistisk skötbordsskylt? Va, vaaa?!?

En resa

Tog bussen, i stället för flyget, ned till Stockholm, eftersom jag hade så mycket packning (hur mycket jag än önskar att det berodde på min omsorg om miljön). Efter vägen blev kraftlednigarna allt kraftigare, de glimmande civilationsljusen allt fler, bebyggelsen allt tätare. Det var en resa genom ett landskap som förvandlades från vitt till grått. Den inre resan såg ungefär likadan ut. När vi passerat Hudik fällde jag en tår, en tår för det vackra liv jag levt i tio år och för att icke-norrland är så platt och grått och fult. Men här finns ju ändå många av dem jag älskar. Och jobben.

I jobbsökartagen

Idag har jag suttit på skolan och pluggat ikapp lite släpande skolskit. Jag var så illa tvungen, eftersom jag ämnar hämta ut den där förbannade examen i början på sommaren, för att få något av de mer och mindre spännande jobb jag sökt. 

Önskedrömsjobbet är på Stadsmissionen i Stockholm. Jag skrev ett riktigt smörbrev, direkt från hjärtat, till dem. Kanske var jag en aning för mallig angående mina förtjänster ändå - jag föreställer mig att gudsfruktigt folk hyser en viss förkärlek för finkänslig ödmjukhet. Vi får se. Det jag gillar med ideella organisationer av det slaget är att de faktiskt främst företräder och finns till för den utsatta människan här och nu - förutan kontrollerande, moraliserande förbehåll, normaliserande intentioner och bromsande, byråkratiska principer. Thats the shit!

Jag tror att jag skulle ha vissa svårigheter med att anpassa mig i någon bajsnödig slicka-uppåt-och-sparka nedåt-papperskvarn. Jag ogillar starkt de tre M:n: Manualer, Modeller och Metoder, som många kommuner och landsting formligen verkar avguda. Jag tror mest på M för medmänsklighet. Bäst för mig vore det att jobba på fältet - i det omedelbara nuet för, med och nära de människor som kanske hemsöks av gårdagen och som tappat tilltron på livet och framtiden. Där kan jag fungera, eftersom jag intalar mig att jag möter mina medmänniskor där de befinner sig och gärna uppmärksammar dem på deras bästa egenskaper.

Jag umgås med brukarna på mitt jobb, beter mig ungefär som jag gör med vilken vän som helst. Jag har ofta väldigt roligt på jobbet och ibland får jag dåligt samvete för att jag får betalt för det. Jag tror att jag, tillsammans med de flesta som bor där jag jobbar, har byggt ärliga relationer med var och en. Det är min fasta övertygelse att det är i ömsesidiga relationer människor växer tillsammans. Ingen gynnas av så kallade professionella förbindelser, varken givaren (den profesionelle, den som skall vara empatisk och ständigt, onaturligt, reflektera över sitt agerande i förhållande till den andre) eller mottagaren av tjänsten (den underställde och beroende - den som skall handla oövervägt i förhållande till den andre, så att den andre kan se vad som är problemet behandla detsamma - den som är tacksam, skamsen och förbannad).

Jag tror inte på behandling dygnet runt - att vissa människor tjugofyra-sju ska vara föremål för olika insatser. När ska då den människan få vara bara människa och inte till viss del sitt problem?

Men jag har trots allt sökt en del back-up-jobb som pappersvändarsocionom, trots att jag vet att det skulle göra mig olycklig. Sedan har jag sökt ett intressant arbete som undersköterska på en klinik för tjejer med anorexi.

Ja, vi får se vad framtiden har i sitt sköte.

Jag skickar er som lov'in.


lägenhetstömmning

Hemmet här börjar tömmas på möbler (vi tänker helt börja om - och det känns ändå lite fräscht). Det är så skönt att andra (randoms, funna på Blocket) bär ut vårt skrot och dessutom betalar för det!


Självhjälpen


Efter en tids nedsunkning gick jag och grannen på en långpromenad i vårvintersolen. Det var fantastiskt!

Ibland måste man ta sig för saker som initialt känns jobbiga. När det är som allra värst måste man trots allt orka agera mot sin bristande vilja. Ta sig ur den onda spiralen, som ringlar sig enkelriktat nedåt. För mig innebär ond spiral; medvetenhet om vad som hjälper, men total avsaknad av motivation till att göra vad som krävs för förbättring - och då känner jag mig ännu sämre, som en looser, som inte ens kan ta ansvar över sitt eget välbefinnande.

Nu känner jag mig duktig och ordentlig som mäktade vara lite akut lösningsfokuserad.


Mjuka snödynor, som mjukglass!


Snö som kristaller - nej diamanter!Jag med litet knappnålshuvud, shoppingpåsar och med skidspåret över benen


Livet som överlevs

Jag är totalt nedsunkad, inifrån och ut. Passiv obryddhet inombords, gråblek flammig ansiktshy, djupa fåror i pannan, gråbrun och ilande tandsten på insidan av tänderna i underkäken (vilket får mig att, med vämjelse, tänka på när en bekant säger Chorizo mellan bruna och trasiga underkäkeständer), flottigt gulrödbrunt hår, smutsiga, repiga omoderna glajor, otympliga, ostyriga fläskiga bröst som tillåts dingla fritt under F:s utslitna sjögräsgröna pullover som passar utmärkt till de sladdriga mjukisbyxorna - för att nämna några sunkighetsfaktorer. Min kropp känns som en oservad motor som bara går och går på tomgång, på bristfälligt bränsle och med hackande, rossliga andetag. Jag borde ha en skylt med texkten: "Inget vinterunderhåll",  hängandes runt halsen.

Innanmätet, eller för all del själen, känns frånvarande, avstängd som en hårt åtdragen kran. Jag undrar om det är såhär det känns att ligga vid medvetande i respirator.

Det känns overkligt när jag ser på bilder på mig för bara något år sedan, då hyn skimrade, det glansiga håret lockades, midjan syntes och fläsket under hakan inte var påtänkt. Och nu blir min panikslagna fråga: Kan man åldras så snabbt, enbart på grund av lealöshet och osund konsumtion, och är det oåterkalleligt?

IstapparJag älskar istappar. Alla har de sina säregna uttryck. Just denna är sensuell, nästan sexuell. Ett förälskat par, tätt sammanslutna i en lustfylld omfamning. Och den gemensamma, utsträckta åtrån till snön på marken, droppen fylld och tung av längtan.


Kadavertårtor och bamsekakor

Helgen tillbringades tillsammans med svärföräldrar, svägerska, svåger och älskade pojkar. På lördagen var vi ute med pojkarna och sparkade spark i solskenet och sedan bakde vi en halloncheescake som blev lite misslyckad, eftersom jag var lite ivrig med gelatinet, som rann igenom fyllningen och bildade ett lager inuti kakan, istället för ovanpå. Den såg lite otäck ut, som en köttsårig kadaverdel. Men syrlig och god var den. Och fika smakar alltid bättre utomhus!

Idag har vi spelat tv-spel, lekt katt och hund och läst samma Bamsetidning om och om igen. Lite trevligt är det att allting är så politiskt korrekt i Bamse och alla storys handlar om rättvisa, solidaritet och god moral. En bra, men lite lätt bajsnödig, uppfostringstidning, enligt mitt tycke.
Kadaverkakan


Bamsefeminism


Brummelisa är den som sköter familjens inköp och hon verkar lite hjälplös som behöver hjälp att bära, men samtidigt är det mannen i famlijen som tänker på ungarna. En någorlunda jämställd Bamsemoralkaka.

Den tionde marsHär tar vintern nya krafttag och jag är trött och nedstämd. It sucks!

Kvinnodagen

     Den internationella kvinnodagen var också semmeldagen idag. Ikväll firade vi bemärkelsedagarna med oanimaliska fettisdagsbullar (min mage välkomnade kokosgrädden med öppna (t)armar) och intressant humanitärsnack. Jag älskar Å och M, att resonera tillsammans med dem! Kvällen till ära avhandlade vi bland annat korkad, sexistisk, amerikansk självhjälpslitteratur och senare dödsstraffets inhumanitet (M hade hört om en så kallad ond människa som satt i en liten, liten cell 23 timmar om dygnet och "rastades" en timme på en inburad gård som var i storlek med köket där vi satt - fy, fa-an). Sedan pratade vi om etiska dilemman i psykiatrisk behandling, motsättningen mellan normalisering (anpassning, vilket kan leda till avstigmatisering, men som också äger ett visst mått av  despotiskt moraliserande) och rätten att få vara en obehandlad (och accepterad) unik individ. Jag myntade en ny böjelse på ordet dilemma - nämligen dilematiskt. Jag tänker att det kan bli tal om att kontakta Svenska akademien, ha ha.

Under stjärnorna på vägen hem tänkte jag att det är fint att jag har några månader kvar här och att jag måste ta vara på de återstående dagarna i norrland. Dagarna av ro, vänstertugg, stjärnhimlar och acceptans - för snart är sådana företeelser kanske ett minne blott. Jag känner vemod inför Stockholmsprojektet - det finns ju åtskilliga orsaker till att jag blev kvar här för mer än tio år sedan.

Jag pratar mycket med F i telefon och det är en tröst att han verkar totalt opåverkad av den stress-framkallande multistimulansen i storstaden. Han kör sitt (anti)rejs liksom. Skönt.


Den oförevigade existensen

Dag två med Julie. I dag promenerade vi till det lilla shoppingcentrumet trettio minuter bort, där vi fyndade böcker, pussel och en tavla på Kupan och fick reda på att de kan hämta hela mitt bohag till välgörenheten i ett nafs, om det skulle behövas. Jag hittade Bergman, Zola, P.O, Conan Doyle och Lidman till skamligt låga priser.

Efter det fikade vi cola ur glasflaska och stor räksmörgås på chubby-chick-caféet. Sedan besökte vi leksaksaffären där Julianne inhandlade två sjörövar-gnuggapå-tatueringar för 14.90 styck, som hon tyckte om, men inte riktigt visste vart på kroppen hon skulle fästa.

Julie grämde sig över glömd kamera, eftersom ljuset i konditordisken belös prinsessbakelserna och smörgåsarna (uppradade som inplastade lik) och småkakorna och toscarullarna så fint, och för att ån slingrade sig så stilla och blank genom kristallsnön på vägen hem. Jag äger för tillfället ingen kamera så jag sörjde också lite över det obevarade vattendraget och bakelsebelysningen.

Världen betraktas annorlunda när man vet att den förevigas. Man blir liksom mer uppmärksam när tillvaron ses genom lins. Kanske är det så att en människa av berättande natur känner att det skildrade, dokumenterade och arkiverade livet blir mer levande på något vis...


Såhär såg det ut på hemvägen. Jag hade aldrig kunnat fånga det så bra. Tack, någon på nätet!

Söndagen den sjätte mars

Aktiv dag! Sov hos älskade svärföräldrar natten till i dag och väcktes på det ljuvligaste vis av en smygande fyraåring, som förmodligen blivit tillsagd att låta mig sova. Oförmärkt gled han sig upp för trappan till övervåningen där jag har "mitt" rum och kikade lite försynt in genom den gläntande sovrumsdörren. Men jag vaknar när jag blir iakttagen i sömnen, oavsett hur försiktig betraktaren är. Han är så himla fin, äldstpojken! 

När jag duschat och serverats lyxfrukost med jätteräkor, grönsaker och fröigt bröd (min svärmor är underbar!) spelade vi tv-spel alla tre, pojkarna och jag. Jag blev deras tv-spelshjälte eftersom jag, med fullt utvecklad finmotorik, kunde lösa alla problem. - "Slå dom Moster Linda, slå dom", skrek yngsten när motståndarna i (hockey)spelet blev för närgångna. Jag tror att de kommer att drömma mardrömmar i natt, båda två. Nu har vi fixat spel mer passande för små pojkar...

Sedan blev det verklig hockey tillsammans med F:s vänner. En avgörande, nervpillande och känslosam match, med mycket eggande gruff. Hockeyfantaster gillar ruff och gruff, det höjer stämningen och hela isladan känns laddad - nästan som med en påtagbar elektricitet. Alla skriker att det är en domarskandal, eller att han (domaren) har en tvåa på oddset (har satsat pengar på bortalaget) när han dömer med fördel åt motståndarlaget. Och så skirker vi exalterat: "Ut med packet" när det andra laget knuffas, puttas, håller fast, lägger krokklubba eller agerar allmänt ruffigt. Ja, det är befriande med hockey! Det är liksom legitimt att bete sig som ett djur på hockeymatcher och ibland behöver jag vara ett djur - få ur mig lite naggande, instängt och unket agg!

Sedan gick jag på en motionspromenad tillsammans med Julie. Till en Konsum långt bort gick vi. Hon skulle köpa bomull, packad i vågor, som vispad grädde, i transparent plastpåse. I bland finns det fog för att gå till affärer längre bort. Och vissa gånger finns det fler än ett skäl till att gå till affärer långt bort, denna gång var en sådan gång...

Syndens näste

Har varit i storstaden för att flytta in i den nya andrahandslägenheten. Vi har sagt upp lägenheten här i norrland och nu svävar vi fritt på något vis. Det känns lite rörigt, ostadigt - framtiden oviss. Hur länge kan vi bo i lägenheten i Stockholm? Får jag ett bra jobb? Och så vidare. Det känns nästan hopplöst och detta manifesteras som en molande värk över vänster ögonbryn.

Innan vi flyttade in (well, ställde_in_våra_väskor - vi temoprär-bor light) i lägenheten åkte vi en stor båt och kollade in Helsingfors. Fartyget var skamfilat och knappast renoverat sedan jag besökte det senast, för kanske femton år sedan. Den i det närmaste nödvändiga buffén var storköksäcklig, som kärlekslös skolmat, bukfyllnad, grogg-grund för bestialiska färjeresenärer. 

Besättningen skötte sina arbetsuppgifter som underhållare/livräddare mekaniskt, med metallisk klang. Som trötta papegojor, fastnade på repeat, presenterade de urusla underhållningsnummer med artister iklädda österopeiskt åttiotalsmode eller specialerbjudanden från baren (a´la "köp en billig öl - få en shot på köpet"). Det var uppenbart att fartygsbolaget ville att man skulle konsumera, dricka så mycket som möjligt - mot "konsekvenserna" fanns det vakter och celler.

Och jag lät mig nästan förhäxas till att mata de färggranna och musikaliska slotmaskinerna som blinkade, spelade och rasslade inbjudande. Men jag har tydligen starkare karaktär än momo, som när vi "tax-free-kryssade" från sommarstugan i Roslagen till Åland, hade en slotmaskinsspelbudget på 1000 (tusen) kronor (och detta var i början på nittiotalet). Till vardags nöjer hon sig med en spontan trisslott någon gång i bland, men när vi åkte till Åland - då hängav hon sig fullständigt åt speldjävulen! Ja, aktiviteterna på storbåtar av det slaget är kanske en aning taffliga och simpla - allt i syfte att, profithungrigt, uppmana passagerarna att leva ut sina mörka lustar - aktivera beteenden sprungna ur "dåliga" gener och/eller olyckliga sociala arv.

På natten var färdunderlaget ömsom kraftig is, som ljudligt bröts med kölen, ömsom extrema vågor - så att sova var inte ett alternativ. När sjögången var som värst och hela skutan gungade och dunsade på vågorna (och vi hunnit avhandla glappande bogvisir och det orimliga i framgångsrika räddningsaktioner mitt ute på havet), gick jag upp till nattintendenten och frågade om det fanns risk för livet, och om vi (som var rejält sjösjuka) kunde kliva av i Mariehamn på Åland, så desperat var jag! Karlen i receptionen skrattade slentrianmässigt och förkunnade sakligt att sydliga vindar ger rejält gung. Så åter till hytten, oron, sömnlösheten och med några strofer ur Cornelis Ångbåtsblues ständigt för det inre örat: "Bli're haveri eller kollision - så finns det en flytväst åt var tionde person, livbåtar saknas tyvärr denna gång - men vi har servering i vår aktersalong". Ha ha ha. Ja, sjöresan var ett verkligt äventyr!

Den finska huvudstaden var lugn, fridfull och vacker på ett naket, okonstalt sätt. Några kyrkor yttrade sig med förgyllda tinnar och torn, som ståtliga minnesmärken över det ryska inflytandet på landets historia. I hamnen låg ett fartyg som skulle till St Petersburg och då kom vi på att vi naturligtvis måste åka dit snart. Vi har ofta pratat om att fara till Ryssland och F har läst språket och kan säkert beställa in Wodki och rödbetssoppa på felfri ruski. Men till ryssland tar vi flyget.Uspenskijkatedralen på Skatudden blev färdig år 1868 och är den största ortodoxa kyrkan i Västeuropa. Denna kyrka förtrollade mig. Det var en rejäl bestigning för att komma nära denna fantastiska byggnad och på en skylt stod det på både finska och svenska "inget vinterunderhåll" vilket innebar att vi fick halka upp och kana ned, men det var det värt!!!

 

 

 

 


RSS 2.0